Toate gările au un ceas. De fapt, au mai multe. Deasupra casei de bilete se află cel principal. Apoi, pe peroane, sunt cele mai mici. Cele utile, în complicitate cu lenea noastră de a mai scoate mobilul din buzunar sau de ne verifica ceasul de la mână.
Copiii sunt fascinați de ceasurile acestea. Întrucât secundarul se ro tește fără oprire, este până la urmă singurul moment în care pot vedea cum trece timpul. Se uită la secundar cum urcă și, pe măsură ce devine vertical, inimile lor mici bat mai repede și ochii li se deschid larg. Când, în sfârșit, minutarul face un salt, ei știu că lumea a intrat într-o nouă eră.
Peronul era aproape gol. Să fi fost vreo zece oameni care așteptau plecarea trenului. Încă nu era oră de vârf, când se umple de lume care fuge de Lisabona. Căutau să evadeze, preț de câteva ore, de la serviciile și școlile lor și să se întoarcă în orașul în care locuiau. Se grăbeau să se ducă să-și ia copiii de la școală sau să se ducă la cumpărături, să învețe pentru un examen sau să se reunească cu omul iubit. Toamna luase în primire calendarul, iar cerul, de o parte a gării, bătea într-un violet de sfârșit de zi. De cealaltă parte, albastrul încerca să țină piept înaintării nopții.
- Un minut – a spus Luís, după saltul limbii de ceas.
Ricardo și-a aranjat ochelarii. Îi erau largi din cauza unui șurub slăbit de-al brațelor și se încăpățânau să-i tot alunece de pe nas. S-a uitat in vidios la Luís. Cum putea să fie atât de încrezător și relaxat? Urma să comită o infracțiune. Dar asta nici măcar nu era partea cea mai gravă. Trebuia să înfrunte un monstru de 140 de tone care se deplasa cu 80 de ki lometri pe oră. Puteau să moară. Pu-teau să moa-ră. Spus așa, sacadat, des părțind silabele, devenea și mai înfricoșător.
Carolina s-a uitat la mobil. Voia să confirme că nu mai era decât un minut până la start.
- Dacă îl tot deblochezi atâta, o să rămâi fără baterie. Și n-are rost să facem treaba asta dacă nu poți s-o filmezi – i-a reproșat Luís. - Voiam doar...
Șuierul trenului anunțând plecarea a căzut peste fraza Carolinei. Drept răspuns, garnitura s-a pus în mișcare.
- Haideți. Acum ori niciodată!
Au urmat-o pe Carolina și au sărit de pe peron pe șina ferată. Dacă i-o fi văzut cineva de pe peron, cum se duceau după vagoane, i-a ignorat, fără să le zică nimic, fără să țipe sau să strige după ajutor.
Aventura a început cu câteva săptămâni înainte, când și-au dat seama că de la anul, intră la liceu.
- Și dacă vine cineva după noi? – a întrebat Carolina.
- Nu vine nimeni. Le e frică să se ia după un tren. În cel mai rău caz, anunță impiegații. O să ne prindă la capătul celălalt, dar apucăm să trecem podul – și-a dat Ricardo cu părerea. Și a continuat: - Între Oeiras și Santo Amaro sunt 700 de metri. Pe jos, adică la cinci kilometri pe oră, ne ia nouă minute să facem drumul. Dacă pornim imediat după ce pleacă trenul de 17:23, ne rămân 16 minute până la următorul, care pleacă la 17:37 din Oeiras și ajunge la Santo Amaro la 17:39. Înțelegeți?
Ricardo a întrebat la plural, dar s-a uitat spre Luís. Acesta n-a răs puns, deși l-a enervat privirea. 23 plus 16 fac 39. Era o socoteală simplă. Pentru binele grupului, a preferat să tacă din gură.
Toți elevii de liceu erau provocați să parcurgă traseul între gara din Oeiras și cea din Santo Amaro pe șina ferată. Singurul drum trecea pe un pod de fier, suspendat la treizeci de metri de sol. Să-l străbați însemna că puteai să cazi pe asfaltul șoselei sau să fii zdrobit de un tren. Dar asta îi speria mai puțin decât să se supună la cinci ani consecutivi de bullying. Cine nu traversa nu supraviețuia adolescenței. Cel puțin, nu cu stima de sine intactă.
Voiau să fie primii elevi care trec proba înainte de a intra la liceu. Și, ca s-o dovedească, trebuia să se filmeze în timp ce-o făceau. Era doi în unu. Nu doar că-și câștigau respectul în liceu, dar aveau să pună filmarea și pe re țelele sociale. Cu excepția Facebook-ului, pentru că era singurul loc în care îi aveau pe părinții lor la prieteni. După ce făceau video-ul, aveau să devină niște legende. Iar pentru asta merita să-și riște viața într-un fel atât de peri
culos și de imprudent.
Aveau încredere în calculele lui Ricardo. Era dintre cei mai buni din clasă. Bun la matematică: singurul care știa să traseze mediatoarea unui seg ment de dreaptă.
- Căcat... Am uitat!
Carolina a dus mâna la buzunar și a scos mobilul. L-a deblocat și a pornit camera de filmat. În clipa aceea au trecut pe lângă o placă inscripțio nată cu litere roșii, «Trecerea interzisă». Au profitat de moment ca să zâm bească, în timp ce arătau cu degetele un V culcat. Și-au continuat călătoria și Carolina a început să spună spre cameră discursul pe care și-l repetase, în seara de dinainte, în fața oglinzii.
A așteptat până când părinții au adormit pe canapea, legănați de cine știe ce serial, și s-a închis în baie. A repetat de câteva ori textul pe care și-l pregătise, până când a rămas cu privirea ațintită la imaginea ei reflectată. Mai întâi din față, apoi din profil. Deja se vedea conturul pieptului și pan talonii îi veneau din ce în ce mai strânși pe fund. Pe de-o parte, era mândră de silueta ei. Pe de alta, nu-i plăcea că băieții începeau s-o trateze altfel. Înainte, totul era mai simplu. Stăteau împreună și gata. Acum, parcă se în treceau unii cu alții pentru atenția ei.
S-a speriat când ușa de la baie s-a deschis. I-a fost teamă să nu fi auzit părinții ceva. S-a aplecat și a mângâiat-o pe Maria Antoaneta, pisica pe care o adoptase cu cinci ani în urmă.
- Să nu spui nimănui. E un secret doar al nostru.
S-a acoperit cu halatul ca să nu-și mai vadă formele trupului și a re petat încă o dată discursul cu care aveau să deschidă video-ul cu traversarea.
Prima sută de metri a fost ușor de cucerit. Mergeau pe pietrișul pe care erau așezate șinele, dar când au ajuns la capul podului, s-au oprit. Le era frică.
Luís a fost primul care a pășit pe structura de metal, obligându-i să-l urmeze. Platforma de trecere, înghesuită între calea ferată la dreapta și structura de grinzi de metal la stânga, avea un metru lățime. Pe pod nu era pietriș. Printre barele de fier se vedea hăul și vântul era mult mai puternic decât anticipaseră. Erau nevoiți să meargă încet și în șir indian: mai întâi Luís, apoi Carolina, cu brațul ridicat, ținând mobilul, și Ricardo, ultimul. Acesta putea să vadă, insinuându-se prin țesătura bluzei prietenei lor, în chizătoarea sutienului, dar privirea i s-a concentrat pe linia tricepșilor lui Luís, dezveliți de tricou. Silueta celuilalt, mai înalt decât el cu vreo zece cen timetri, îi bloca vederea spre gară, în capăt. Ricardo s-a enervat gândindu-se la brațele lui firave, la burtica după care mama lui era înnebunită și la tule iele care nu-i mai apăreau.
În acel moment, podul a început să tremure. Vibrarea aproape im perceptibilă a căpătat treptat consistență, amenințând să dezmembreze structura. Duduitul metalic a pus stăpânire peste toate. Îi împiedica să mai vadă, să vorbească și să gândească. Ricardo îi avertizase că la 17:30 aveau să se intersecteze cu un tren care mergea în sens opus. Un plus pentru ca vi deo-ul lor să devină și mai viral, cu imaginea unui tren trecând pe lângă ei, privirea îngrozită a mașinistului și aerul uluit al pasagerilor.
Dar nu erau pregătiți pentru puterea celor 140 de tone. Li s-a părut că podul o să cedeze. Îngroziți, a trebuit să se agațe de grinzile laterale și unii de alții, ca să nu fie azvârliți.
Au rămas nemișcați chiar și după ce s-a terminat cu totul. A durat mult să-și revină. Carolina a fost prima care s-a desprins. A inspirat adânc și i-a bătut prietenește pe spate pe colegii ei.
- Ar fi bine să mergem mai departe – a zis cu o voce stinsă, fără să le dezvăluie că din cauza panicii uitase să filmeze trecerea trenului. - Ochelarii mei!
Stând în picioare, cu spatele la grinzi, au văzut chipul dezgolit al lui Ricardo. Își trecea mâinile peste față, încercând să găsească ceva ce nu mai era acolo. Podul făcuse prima lui victimă.
Voiau să plece de acolo cât mai repede cu putință. Începeau să se obișnuiască cu platforma îngustă, cu vântul care voia să-i dărâme, și mer geau cu iuțime și hotărâre.
- Avem șase minute. – Ricardo își apropie nasul de ecranul mobilu lui ca să-și învingă miopia. – Am face bine să ne grăbim.
Au mărit pasul. Aproape fugeau. De fiecare dată când pășeau, sim țeau podul vibrând. Din ce în ce mai tare. Și și-au dat seama că nu vibra din cauza lor. Au recunoscut zdruncinarea, zumzetul, anticiparea. Luís s-a uitat în spate, către gara de unde plecaseră cu câteva minute în urmă, și l-a văzut. Cu farurile aprinse. Înaintând lent, dar prinzând viteză cu fiecare clipă.
- Mai vine un tren – a țipat.
Ricardo și Carolina au rămas încremeniți, ca niște iepuri în mijlocul unei șosele, imobilizați de luminile mașinilor.
- Imposibil – a bâiguit Ricardo.
Pierdut, și-a apropiat din nou telefonul de ochi. Trecuseră nouă minute. Mai aveau încă cinci până la următoarea plecare.
- Ai verificat orarul? – l-a întrebat Luís.
- Da. Îl am aici. Următorul tren pleacă abia peste cinci minute. – Agita mobilul de parcă ar fi fost un oracol infailibil.
- Și-atunci ce-i cu ăla?
- E imposibil. – Ricardo clătina din cap a negare.
- Futu-i! Vezi trenul în fața ochilor și zici că-i imposibil? – Luís arăta înspre trenul care venea direct spre ei.
- Așa zice pe net – țipă Ricardo, apropiindu-se de Luís.
- A! Dacă așa zice pe net, înseamnă că ăla de acolo e doar în capul meu.
Carolina a trebuit să se bage între ei.
- Gura și fugiți!
Porni înspre Santo Amaro. Băieții au urmat-o, încercând să țină pasul cu ea. Podul vibra din ce în ce mai violent, semnalând că și trenul gră bise ritmul. Carolina riscă o privire înapoi. Ajunsese deja aproape de ei, la vreo sută de metri. Capătul podului se afla la dublul distanței. S-a oprit. - N-o să reușim.
- Nu te opri! – au insistat.
- O să ne prindă înainte să ajungem la capătul podului.
- Ne prindem de grinzi și-l lăsăm să treacă – a sugerat Luís. - N-avem loc – a răspuns Carolina, deja în țipete. – N-ai văzut când a trecut celălalt tren? Vagoanele aproape că se-ating de grinzi. Trebuie să sărim pe partea cealaltă.
Grinzile aveau cam treizeci de centimetri lățime. Între ele, un spațiu de jumătate de metru se deschidea peste abis. Și-au dat mâinile ca, în cazul în care cădea unul dintre ei, ceilalți să îl poată prinde. Carolina a pornit în față, cu Ricardo la mijloc și Luís încheind șirul. Trenul ajunsese aproape lângă ei și au auzit șuieratul disperat al mașinistului, care îi văzuse prea târziu, ascunși de înserarea prefăcută în noapte.
Niciunul dintre cei trei n-a putut apoi să explice ce s-a întâmplat. Se țineau deja de grinzile căii care mergea în sens opus, reușiseră să treacă de partea cea mai grea. Un picior pus alături, un dezechilibru, poate o hurdu cătură. Au simțit cum mâinile li se desprind. Și când s-au privit, totul se schimbase. Luís a văzut panica pe fața prietenilor lui, încercând să-l prindă, dar nereușind să apuce decât pumni de aer. N-a văzut telefonul Carolinei făcându-se țăndări pe asfaltul șoselei, zeci de metri mai jos. A rămas cu pi cioarele atârnând în aer, ținându-se de una din grinzi, în timp ce podul se legăna de la cei 1700 de cai-putere ai locomotivei care urma să treacă pe lângă ei.
Prietenii lui s-au repezit după el, dar pielea transpirată și disperarea le făceau mâinile să tot alunece. Cu greu, au reușit să-l tragă înapoi. S-au deplasat în patru labe până la platforma de pe partea cealaltă și s-au prins de grinzi în clipa în care trenul s-a intersectat cu cei trei.
N-au rămas cu nicio amintire despre restul drumului. S-au târât până la celălalt capăt al podului și memoria le-a revenit când au ajuns în gara de la Santo Amaro. La momentul respectiv, circulația fusese deja oprită și șeful de gară îi aștepta, împreună cu poliția. Se strânsese o mică mulțime de oameni, care îi priveau de la înălțimea peronului, cu mâna la gură.
Știrea traversării s-a derulat pe burtiera canalelor de știri și a ocupat un sfert de pagină într-un ziar de-a doua zi. Reporterul de serviciu a ales să folosească o imagine de arhivă a unui tren, în loc să le facă lor o fotografie, dar aveau dovada care le trebuia ca să intre la liceu cu capul sus.
Au fost duși în biroul șefului de gară. Li s-a adus apă și au completat un proces verbal preliminar al incidentului. Agentul de poliție cel mai înalt în grad le-a făcut morală, explicându-le că acum nu mai sunt copii. Nesăbuința lor ar fi putut face rău multor oameni, pe lângă faptul că i-a pus pe ei în mare pericol.
Un coleg i-a anunțat că sosiseră părinții. I-au lăsat singuri în încă pere, înfășurați în pături. Au rămas în tăcere. Au simțit cum nervii cedează râsului. Încercau să nu fie auziți de afară, dar hohotele le ieșeau în rafale, in controlabile.
Unul dintre polițiști a deschis ușa și s-a uitat la ei, uluit:
- Mai și râdeți?
- Scuzați-ne – a răspuns Carolina, ascunzându-și zâmbetul cu mâna. – N-am vrut.